James Roday

Dae Wikipedia, s'entziclopedia lìbera.
Bae a: navigadura, chirca

Provintzia de Casteddu-Istemma.png
Articulu in campidanesu
Provintzia de Casteddu-Istemma.png


James Roday

James Roday pseudonimu de James David Rodríguez (San Antonio, 4 arbili de su 1976) est unu attori stadunitensi, prus nomenau a sa genti po sa sua interpretazioni de Shawn Spencer in sa serie televisiva Psych.


Biografia[acontza | edit source]

Est s'unicu fillu de Jim Rodríguez ca traballàda po su Boardwalk Auto Group, sa sua famiglia est de descendenzia messicana. At frequentau sa William Howard Taft High School (San Antonio, Texas).[1] Studiat teatru a su Teatru Sperimentali Wing de sa New York University, auba otènit sa laurea in bellas artis.[2]. Est peri co-direttori artisticu de sa Red Dog Squadron, una cumpangia teatrali ca issu at fundau paris cun Brad Raider. Tenit una relazioni cun s'attrici Maggie Lawson co-star in Psych, de su 2006.

Carriera[acontza | edit source]

At incumenciau a recitai a 8 annus in is palcus de sa sua cittadi de San Antonio. At recitau in diversas produzionis teatralis de custas "Tres sorris", "Sa dodicesima notti" comenti Sebastian, "A Respectable Wedding", "Severity's Mistress e Sexual Perversity in Chicago" cun sa Red Dog Squadron. Esordit in su cinema cun ddunu film indipendenti Coming Soon de su 1999. In su 2002 est tra is protagonistas de su film Repli-Kate, po sa regia de Frank Longo, paris cun Ali Landry e Desmond Askew. In su 2003 tenit sa parti de protagonista in Rolling Kansas. In su 2005 pigat parti a sa trasposizioni po su cinema de Hazzard in sa parti de Billy Prickett. In su 2006 pigat parti a su film Beerfest. A palas de is quintas issu e is amigus suus sceneggiadoris Todd Harthan e James DeMonac scriint sa sceneggiadura de su film horror Skinwalkers - Sa notti de sa luna orrubia.

Po sa televisioni at recitau in sa serie televisiva de sa NBC Miss Match in su rolu de Nick Paine e in First Years in su rolu de Edgar 'Egg' Ross, unu tirocinanti de unu studiu legali. De su 2006 interpretat su rolu de su protagonista Shawn Spencer in sa serie televisiva Psych. Su 25 de gennargiu de su 2010 iat a essi depiu pigai parti comenti ospiti speciali a su WWE RAW cun su co-protagonista de Psych Dulé Hill ma po mori de una appendicectomia at depiu recediri, ma est istetiu su propriu mutìu de su speaker de su spettaculu po mesu de su telefonu.[3] At dirigiu e co-scrittu s'urtimu episodiu de sa quarta stasoni de Psych intitulau Sulla scia di Hitchcock ca est istetiu trasmitiu su 10 de marzu de su 2010 in sa reti americana USA Network.

Premius e Reconoscimentus[acontza | edit source]

  • Satellite Awards
    • 2006, Mellus attori in dduna commedia o musical televisivu - Psych (Nomination)
  • NCLR ALMA Award
    • 2008, Mellus attori in dduna commedia televisiva - Psych (Nomination)
  • Ewwy Award
    • 2009, Mellus attori in dduna commedia televisiva - Psych (Nomination)
  • Est istetiu insertau de sa rivista People a su 62º postu in sa classifica de is "100 Ominis Prus Bellus De Su 2007".

Filmografia[acontza | edit source]

Filmografia
Titulu Rolu Atras notas
1999 Coming Soon Chad
Ryan Caulfield: Year One Vic
2000 Believe Bruce Arm/Agenti Johnny
Get Real Trent Sykes
2001 Thank Heaven Recepzionista
First Years Edgar 'Egg' Ross
2002 Repli-Kate Max
Providence Alexander Conrad
Showtime 'Maxis' Cameraman
2003 Rolling Kansas Dick Murphy
Miss Match Nick Paine
2005 No addonguis a sa mia genna Mickey, Primu Assistenti Direttori
Hazzard Billy Prickett
2006 Beerfest Messaggeri tedescu
Skinwalkers - Sa notti de sa luna orrubia sceneggiadori
2006-oi Psych Shawn Spencer
2008 Fear Itself Carlos Episodiu: "Su messaggiu"
2009 Gamer News Co-Host #1
2010 Law & Order: Criminal Intent Dr. Charles Gauss Episodiu: "Palimpsest"

Notas[acontza | edit source]

  1. (EN) url=http://hispaniconline.com/HispanicMag/2008_08/LatinForum-Film.html
  2. (EN) url=http://www.tvguide.com/News/psych-roday-hill/070809-02
  3. (EN)url=http://weblogs.baltimoresun.com/sports/wrestling/blog/2010/01/raw_wwe_tries_to_get_viewers_psyched_about_royal_rumble.html