Jump to content

Lista de sos binchidores de sos campionados sardos de primu livellu regionale

Dae Wikipedia, s'entziclopedia lìbera.
Custu artìculu est iscritu cun sa grafia Limba Sarda Comuna. Abbàida sas àteras bariedades gràficas:

campidanesu · logudoresu · nugoresu

Custa pàgina collit sos binchidores de sos campionados sardos de su primu livellu regionale.

Istòria[modìfica | modìfica su còdighe de orìgine]

Su primu beru campionadu sardu est istadu su Trofeu Sardigna, unu trofeu chertadu durante sos annos 20. Su campionadu at subidu diversas variatziones de nùmene, e est istadu denominadu comente a Tertza Divisione (1927/28-1929/30), Segunda Divisione (1936/37-1937/38), Prima Divisione (1938-39/1942-43), Prima Divisione Sarda (1945/46-1951/52), Promotzione (1952/53-1956/57), Campionadu Diletantes (1957/58-1958/59) e Prima Categoria (1959-60/1967/68). Partinde dae s'istajone 1968/69, e finas s'istajone 1990/91, su campionadu fiat mutidu Promotzione. De s'annu imbeniente, e finu a s'atualidade, su campionadu est denominadu Eccellenza. De su 1977/78 e finas su 1990/91 su campionadu est istadu assentadu dae duos girones, chi ricalcaiant grosso modo sas regiones de su Capu de Subra e de su Capu de Josso.

Sas iscuadras prus tituladas sunt su Calangianus e su Monteponi Iglesias, cun 6 tìtulos cadaunu.

Binchidores[modìfica | modìfica su còdighe de orìgine]

  • 1927-1928 Cagliari
  • 1928-1929 Monteponi Iglesias
  • 1929-1930 Torres
  • 1931-1932 ?
  • 1932-1933 ?
  • 1933-1934 ?
  • 1934-1935 ?
  • 1935-1936 Cagliari[1]
  • 1936-1937 Cagliari
  • 1937-1938 ?
  • 1938-1939 Olbia[2]
  • 1939-1940 ?
  • 1940-1941 Medusa Bosa
  • 1941-1942 Medusa Bosa
  • 1942-1943 Valderoa[3]
  • 1943-1944 Non chertada pro sa gherra
  • 1944-1945 Cagliari[4]
  • 1945-1946 Cagliari
  • 1946-1947 Quartu
  • 1947-1948 Montevecchio
  • 1948-1949 Monreale[5]
  • 1949-1950 Torres
  • 1950-1951 Torres
  • 1951-1952 CUS Cagliari
  • 1952-1953 Olbia
  • 1953-1954 Monreale
  • 1954-1955 Calangianus
  • 1955-1956 Tempio[6]
  • 1956-1957 Olbia
  • 1957-1958 Nuorese
  • 1958-1959 Calangianus
  • 1959-1960 Calangianus
  • 1960-1961 Ilvamaddalena[7]
  • 1961-1962 Ilvamaddalena[8]
  • 1962-1963 Carbonia
  • 1963-1964 Olbia
  • 1964-1965 Sorso
  • 1965-1966 Quartu Sant'Elena[9]
  • 1966-1967 Alghero[10]
  • 1967-1968 Nuorese[11]
  • 1968-1969 Monteponi Iglesias[12]
  • 1969-1970 Guspini
  • 1970-1971 Nuorese
  • 1971-1972 Monteponi Iglesias[13]
  • 1972-1973 Seunis[14]
  • 1973-1974 Tharros
  • 1974-1975 Sant'Elena
  • 1975-1976 Calangianus
  • 1976-1977 Alghero
  • 1977-1978 Carbonia[15]
  • 1978-1979 Calangianus
  • 1979-1980 Isili
  • 1980-1981 Sorso[16]
  • 1981-1982 Fertilia
  • 1982-1983 Gialeto / San Marco Cabras
  • 1983-1984 Fersulcis / Ozierese
  • 1984-1985 Pirri / Macomer
  • 1985-1986 Gonnesa / Sprint Ittiri
  • 1986-1987 La Palma MU / Ilvamaddalena[17]
  • 1987-1988 Monteponi Iglesias[18]
  • 1988-1989 Pirri / Ozierese
  • 1989-1990 Selargius / Terralba
  • 1990-1991 Alghero[19]

Riferimentos[modìfica | modìfica su còdighe de orìgine]

  1. (IT) 1935/36 Campionato di Seconda Divisione Regionale Sardegna, in storiadelcagliari.it. URL consultadu su 26 freàrgiu 2021.
  2. Si mutiat Terranova. 1a in su girone A de sa Promotzione Sarda. Binchet s'isparègiu promotzione contra su Monteponi Iglesias.
  3. De Biddaxidru.
  4. (IT) 1944/45 Campionato di Prima Divisione Regionale Sardegna, in storiadelcagliari.it. URL consultadu su 26 freàrgiu 2021.
  5. Si mutiat San Gavino Monreale
  6. Si mutiat Gallura
  7. Si mutiat Ilvarsenal
  8. Si mutiat Ilvarsenal
  9. Promòvidu in sa Sèrie D a pustis de àere bintu s'isparègiu-promotzione contra su binchidore de su girone B, 0-1, s'Alghero, in Nùgoro, su 10 de trìulas de 1966, a pustis de sos tempos suplementares
  10. Promòvidu in sa Sèrie D a pustis de àere bintu s'isparègiu-promotzione contra su binchidore de su girone A, sa Tharros (Tharros-Alghero 0-1 e Alghero-Tharros 4-1).
  11. In isetu de sa ricostitutzione de unu campionadu de Promotzione prevìdidu dae s'istajone imbeniente, su primu livellu de su campionadu regionale diletantes fiat formadu dae duos girones de sa Prima Categoria unu pro su Nord e unu pro su Sud. In su girone Nord arribbat in antis sa Nuorese, in su girone Sud s'Iglasias. Sas duas formatziones chertant un'isparègiu chi binchet sa Nuorese chi est promòvida gai in Sèrie D. Cun s'isparghidura de sos cuadros s'avèrguant una sèrie de ripescaggi chi favorint diversas formatziones. Su matessi Iglesias cun sas megioras piatzadas de sos duos girone andant a costituire sas sèighi formatziones de su nou campionadu de Promotzione (http://lastoriadelcastelsardocalcio.jimdo.com/istajone-1967-1968-2-cat/[ligàmene interrùmpidu]).
  12. Si mutiat Iglesias
  13. Si mutiat Iglesias. Binchet su campionadu a pustis de isparègiu cun su Thiesi detzìdidu dae una monetina.
  14. De Tiesi
  15. Su campionadu de Promotzione, chi de ocannu est assentadu dae duos girones, benit bintu dae su Carbònia primu in su girone A, a pustis de un'isparègiu cun su Porto Torres, primu in su girone B. S'isparègiu si chertat a su "Quadrivio de Nùgoro" e finit 1-1. Sos Mineràrios festant su brincu in Sèrie D gràtzias a sa monetina.
  16. Su 30 de maju de su 1981 in Nùgoro s'acumprit sa finale tra sa prima de su girone A de Promotzione, su Sinnai, e su Sorso. Su Sinnai s'agiùdicat s'incontru pro 2-1 ma su tìtulu diletantes at a bènnere assignadu a mesighedda a su Sorso in cantu su Sinnai aiat ischieradu unos giogadores iscualificados.
  17. Si mutiat Ilvarsenal
  18. Si mutiat Iglesias
  19. (IT) Il volo dell'Alghero verso l'Interregionale nel campionato 1990-1991, in L'Unione Sarda, 26 ghennàrgiu 2020. URL consultadu su 7 santugaine 2020 (archiviadu dae s'url originale su 7 santugaine 2020).