Minnesota

Dae Wikipedia, s'entziclopedia lìbera.

Coordinadas: 46°N 94°W / 46°N 94°W46; -94


Artìculu in LSC

Inditadu in ruju s'istadu de Minnesota
Bandera de su Minnesota

Su Minnesota (/mɪnɨˈsoʊtə/) est unu istadu federadu de is Istados Unidos de Amèrica, chi s'agatat in sa regione de su Midwest. Sa capitale est Saint Paul, ma sa tzitade prus manna est Minneapolis.

S'istadu est su de 32 a èssere intradu in s'Unione, su 11 maju 1858. Su nòmene Minnesota benet de unu faeddu dakota chi cheret nàrrere abba lìmpia.

S'istadu in su Nord-Est ispartzit is abbas de su Lagu Superiore cun su Michigan, làcant in s'Est cun su Wisconsin, in su Sud cun su Iowa, in s'Ovest cun is istados de Dakota de Sud e Dakota de Nord, in su Nord tenet làcana cun is provìntzias canadesas de Ontario e Manitoba.

In sa natzione est s'istadu prus istèrridu de 12 e su de 21 in populatzione. Su 60% de is bividores bivet a intro de s'àrea metropolitana Minneapolis-Saint Paul, su restu de su territòriu est ordingiadu in s'Ovest a cultibos intensivos. In su Nord, s'area prus pagu abitada, s'agatant is padentes.

Su Minnesota est s'istadu federadu chi imbatit a latitùdine prus setentrionale, a fatu de s'Alaska.

Sa prus parte de sa populatzione est de orìgines Iscandinavas o de sa Germània. Is minorias etnicas sunt imbetzes in pertzentuale de abitantes pagu rapresentadas (unos 11%).

Su Minnesota est connòschidu de bisura polìtica pro s'amesturu de orientadùras e pro sa manna partetzipatzione populare a su votu in is eletziones. Est unu de is istados de is USA in ue is abitantes sunt prus in bona salude e tenent is prus artos livellos de educatzione.

Su Minnesota est fintzas naradu "Terra de sos 10.000 Lagos".

Àteros progetos[modìfica | modìfica su còdighe de orìgine]